10  tips om impact te maken met jouw teksten

10 tips om impact te maken met jouw teksten

Moet je ook weleens een tekst schrijven voor je werk? Of ‘even een leuk stukje tikken’ voor de website van de plaatselijke sportvereniging? Bekijk dan eens de 10 quick wins van Tekstschrijvers.nl.

1. Schrijf een pakkend intro met een goede kop
Mensen besteden steeds minder tijd aan lezen. Zeker online. Scannen en snel doorklikken is het devies. Zorg dus voor een pakkende kop. En trek de lezer met een korte, aansprekende intro het verhaal in. Gebruik voor je intro maximaal 50 woorden.

2. Schrijf korte alinea’s met passende tussenkopjes
Zorg voor korte alinea’s en duidelijke kopjes. Daarmee leid je de lezer door je verhaal. Staat er alleen ‘MAX’ in de tussenkop, dan kan het ook over de hond van de buren gaan. Staat er ‘DrukwerkMAX’, dan is er geen enkele twijfel.

3. Formuleer actief
Een actieve tekst is krachtiger, bondiger en duidelijker. Vermijd daarom de lijdende vorm. Je herkent deze vorm aan een constructie met ‘worden’, ‘zullen’ of ‘zijn’. Niet: Uw folders worden gedrukt door DrukwerkMAX. Maar: DrukwerkMAX drukt uw folders.

4. Formuleer concreet
Schrijf to-the-point. Niet: Als drukwerkleverancier dragen wij er zorg voor dat uw drukwerk te allen tijde vakkundig en professioneel wordt afgedrukt. Maar: DrukwerkMAX is een professionele drukker die staat voor kwaliteit.

5. Formuleer positief
Vermijd woorden met een negatieve connotatie. Ook ontkennende woorden kun je beter weglaten. Een positief geformuleerde tekst leest makkelijk, is direct en duidelijk. Dus niet: Onze klanten houden niet van slecht drukwerk. Maar: Onze klanten houden van goed drukwerk.

6. Spreek de lezer aan
Redeneer zoveel mogelijk vanuit de lezer. Dus niet: Bedrijven en particulieren die op zoek zijn naar een betrouwbare drukker, kunnen terecht bij DrukwerkMAX. Maar: Op zoek naar een betrouwbare drukker? Bij DrukwerkMAX bent u aan het juiste adres.

7. Schrijven is schrappen
Misschien wel de belangrijkste tip! Kom tot de kern en voorkom dubbelingen. De kunst van het schrijven is steeds zoveel te schrappen dat duidelijk wordt wat bedoeld is. Dat moet je durven!

Hoe mooi drukwerk ook is, digitale communicatie neemt alleen maar toe. Daarom zijn de laatste drie tips gericht op schrijven voor het web.

8. Verwerk zoekwoorden in je tekst
Tegenwoordig gebruikt iedereen Google om iets op te zoeken. Bedrijven willen daarom hoog in de zoekresultaten staan. En ook bloggers worden blij van veel bezoekers. Nuttige zoekwoorden en synoniemen in je tekst helpen daarbij. Ook in je tussenkoppen!

9. Verwerk hyperlinks in je tekst
Plaats linkjes in je teksten om de lezer nog meer service te bieden. Lees je een artikel over drukwerk, dan wil je ook weten wat de levertijd is. En dus maak je een link naar deze pagina. Door links te plaatsen (ook naar externe sites), optimaliseer je je website.

10. Schrijf een prikkelende meta description
Word je via een zoekmachine gevonden? Dan is de meta description de eerste tekst die een lezer van je leest. Het is de beschrijving onder de paginatitel in de zoekresultaten. Gebruik voor de meta description maximaal 155 tekens. Geef aan waar de pagina over gaat én verwerk een call-to-action.

 

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *