10 tips om te beginnen met Illustrator

10 tips om te beginnen met Illustrator

Als ontwerper ben je vast en zeker al bekend met de vele mogelijkheden van Adobe InDesign voor het ontwerpen van jouw drukwerk. Adobe InDesign wordt vaak gezien als het enige mogelijke programma voor het opmaken van (druk)bestanden. Gelukkig zijn er meerdere wegen naar Rome en kun je onder andere ook aan de slag in Adobe Illustrator. Adobe Illustrator is bijvoorbeeld makkelijk voor het ontwerpen van vectorbestanden, iconen of logo’s. Ook wordt dit programma steeds vaker gebruikt voor drukwerk zoals de verzenddozen/brievenbusdozen, koffietrays de witte folie stickers op rol. Er zijn ontzettend veel opties en mogelijkheden die er voor zorgen dat jouw ontwerp uniek wordt. Om niet te hard van stapel te lopen, beginnen we rustig aan met een aantal tips om je op weg te helpen met Adobe Illustrator zodat je klaar bent voor jouw ontwerp.

1. Gebruik de Pen tool (P) voor unieke vormen

Eén van de belangrijkste en meest gebruikte optie is de Pen-tool. Als je dit eenmaal aanleert wil je nooit meer zonder! De Pen-tool zorgt er voor dat je unieke vormen kunt tekenen en bewerken. Ook maakt de tool het overtrekken van jouw favoriete afbeelding een stuk makkelijker.
Via deze website (Engels), vind je een stuk over het gebruik van de Pen tool waarin dit stap voor stap wordt uitgelegd.

2. Maak gebruik van knipmaskers/ clippingmask

Superhandig! Knipmaskers zorgen voor overzicht in een eventueel druk design aan vormen en paden. Bij een knipmasker maak je door middel van een andere vorm een masker zodat er alles binnen deze vorm wordt samengevoegd. Knipmaskers beperken een patroon, sluiten vormen uit en zorgen ervoor dat een groep aan aantal paden of vormen worden ingesloten. Dit kan erg handig zijn als je een aantal lagen wilt samenvoegen tot één nieuw masker, waarvan de inhoud nog steeds afzonderlijk bewerkbaar is. In deze video vind je een paar leuke effecten van de knipmaskers. Deze leuke effecten zullen erg mooi staan op jouw flyers, folders of zelfs visitekaartjes! Zo maak je jouw design net even wat anders!

3. De opties van Pathfinder (Shift + Cmnd (Ctrl) + F9) 

Ook al zo’n handige sneltoets; Pathfinder! Deze lijkt qua opties wat op het knipmasker, het verschil is dat de Pathfinder echt een nieuwe vorm creëert en het Knipmasker alleen zorgt voor een bewerkbaar masker. Met de Pathfinder zorg je ervoor dat je meerdere paden kunt uitsluiten, samenvoegen, doorsnijden, splitsen, verkleinen en uitsparen. Via Deze link kun je de onderstaande PDF downloaden!

4. Uitsluit- / Focuspaneel (dubbelklikken)

Soms kan een design zo veel vormen of teksten hebben, dat het moeilijk is om voor overzicht te zorgen. Je kunt natuurlijk al je lagen één voor één aanklikken (via het oogje) om te kijken of je net dat ene object te pakken hebt. Aangezien de vormen zich in meerdere groepen of maskers kunnen bevinden kan dit een tijdrovende klus zijn. Om dit makkelijker te maken is er het Focuspaneel. Wanneer je dus dubbelklikt op een vorm springt de weergave een ‘stap terug’ door alleen weer te geven wat zich in die betreffende groep bevind. Je kunt net zo lang doorklikken totdat je het gewenste object hebt gevonden dat je wilt bewerken. Het handige hieraan is dat de focus alleen op de ‘geklikte’ groep blijft en de rest van het ontwerp dus transparanter wordt.

5. Vormgeving/ Appearance tool (Shift + F6)

Stel je het volgende voor: je hebt een mooi design gemaakt dat bestaat uit heel veel vlakken; nét voordat je het wilt opslaan als (drukklare) PDF bedenk je dat alle blauwe vlakken toch iets te donker zijn en dat je deze wat meer transparantie of een lijn wilt geven om ze zo meer te benadrukken. Erg vervelend als je snel even iets wilt aanpassen binnen jouw ontwerp. De eerste logische stap zou zijn om vlakje voor vlakje dit aan te passen totdat je tevreden bent. Gelukkig heeft Illustrator hier een snellere optie voor; namelijk de tool Vormgeving/ Appearance. Deze open je via Venster > Vormgeving (Window > Appearance). Hierin zie je een menu waarin je van alles kan aanpassen en kan toevoegen. Het enige wat je hoeft te doen is de vlakken te selecteren en de gewenste opties aan te passen. Je kunt het zelfs zo ver uitbreiden dat je zelfs met één vorm een volledig geïllustreerde kiwi kan maken!

6. Penselen/ Brushes (B)

Een van de fijne opties binnen Illustrator is het gebruik van penselen/ brushes. De stijlen daarvan kun je zelf aanpassen/ inladen. Je kunt een brush gebruiken om een pad een bepaalde stijl te geven. Er zijn veel brush-stijlen al vooraf gemaakt; deze kun je eenvoudig vinden via internet en downloaden. Dit zijn de stijlen die andere mensen al hebben gemaakt. Zo hoef jij alleen maar te kiezen welke stijl je wilt. Bijvoorbeeld via deze site vind je 18 leuke stijlen om toe te voegen aan jouw drukwerk. Indien je zelf aan de slag gaat met het maken van jouw unieke brush kun je de stappen volgen in onderstaande video:

7. Gebruik lagen voor verschillende delen (F7)

Het gebruik van lagen heeft geen invloed op de kwaliteit van jouw ontwerp, maar kan wel zorgen voor overzicht. Vooral wanneer je veel ‘delen’ gebruikt kan dit erg handig zijn. Bijvoorbeeld wanneer je een achtergrond apart hebt gemaakt en een illustratie op de voorgrond. Wanneer je alleen de illustratie wilt bewerken, dan kun je de achtergrond in een aparte laag zetten en deze laag op slot zetten. Via het oogje kun je kijken om welke laag het gaat of de naam van de laag hernoemen naar de illustratie die je hebt gemaakt.

8. Gevoel voor kleur (Shift + F3)

Kleur kan een design maken of breken. Het gebruik van kleuren is bepalend voor een bepaalde uitstraling die jij aan jouw ontwerp wilt geven. Maar soms zie je door de vele opties aan kleuren niet meer welke kleuren nou bij elkaar kunnen passen. Om je daarbij te helpen heeft Illustrator de optie voor Swatch-bibliotheken (kleurengidsen), die bij elke versie van Illustrator worden meegeleverd. Zo kun je links onderin een nieuwe kleurbibliotheek selecteren. De kleuren zijn gesorteerd per versie; zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor vrolijke, voedsel- of natuurkleuren. Zo kun je inspiratie opdoen voor kleuren die bij elkaar passen of juist het tegenovergestelde zijn. Denk je eens in hoe mooi de verschillende kleuren van jouw logo op jouw briefpapier of enveloppen gedrukt kunnen worden. Of als je echt wilt opvallen kun je ook kiezen voor een mooie poster om zo jouw doelgroep te bereiken.

9. Patronen, patronen en patronen

Vanaf Illustrator CS6 is het mogelijk om makkelijk patronen te kiezen, creëren en aan te passen. Zelfs als je niet zelf de patronen maakt is het leuk om door de opties te bladeren. Zoals je inmiddels gewend bent van Illustrator, zijn er om het makkelijk te maken ook vooraf gemaakte patronen die je kunt gebruiken voor jouw ontwerp. Deze kun je vinden bij de stalen of kleurengidsen. In het optie menu kun je kiezen voor Patronen en de gewenste variant. Je eigen patronen kun je zelf zo gek of uniek maken als je maar wilt, zodat het voor jou perfect is. Hoe mooi is het om een patroon van jouw logo te maken voor op een verzenddoos zodat je meer opvalt onderweg! Het patroon is makkelijk te maken via onderstaande video:

10. Vectorbestanden correct opslaan

Tevreden met het gemaakte ontwerp? Vergeet dan niet om jouw ontwerp goed op te slaan. Er zijn natuurlijk verschillende manieren om jouw bestand op te slaan. Wanneer je een ontwerp hebt gemaakt wat je online gaat gebruiken kun je het beste kiezen voor de optie Bestand > Exporteren > Opslaan voor Web. Zo weet je zeker dat je alle opties voor online gebruik goed opslaat en zorg je voor een mooie afbeelding online.

Uiteraard kun je vanuit Illustrator jouw document opslaan als een drukklaar PDF dat je kunt uploaden bij je bestelling. Op onze website vind je de aanleverspecificaties voor het aanleveren van een PDF en de bijbehorende joboptions downloaden. Om jouw Illustrator-bestand op te slaan als een PDF kies je voor Bestand > Opslaan als… en selecteer je de optie PDF onderaan het uitklapmenu. Hierna volgt een extra menu waarin je jouw PDF kunt samenstellen.

Tip: Na het opslaan van een PDF behoudt Illustrator alleen het PDF-bestand. Dit kun je herkennen aan de extensie .pdf die je bovenin kunt zien. Als je hierin wijzigingen gaat aanbrengen slaat Illustrator daarna alleen het bestand op als een PDF. Zorg er dus altijd voor dat je ook een Illustrator-bestand opslaat voordat je deze exporteert naar PDF.

Nu kun je aan de slag met Adobe Illustrator, wij kunnen niet wachten om jouw designs te zien!

Via: tutsplus.com 
Beelden: Google

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Leave a Reply

Your email address will not be published.