Blinde schilderkunst

Zo lang als hij zich kan herinneren is Sargy Mann al kunstenaar. 25 jaar geleden werd hij echter blind; het was een geleidelijk proces waarin hij zich jarenlang probeerde voor te bereiden op een leven zonder zicht. Na de laatste fatale operatie kwam Mann thuis. Schuifelend en tastend vond hij zijn weg naar zijn atelier. Ondanks dat hij niet meer kon zien, voelde hij nog steeds de drang om te schilderen. Zonder zich te laten belemmeren door zijn nieuwe handicap ging hij aan de slag. “Ik zetten mijn kwast op het doek en zette de eerste streken voor een blauwe zomerlucht, en het meest buitengewone overkwam me: ik zag letterlijk die blauwe lucht voor me!”. Wetende dat zijn ogen niet meer werkten, realiseerde Mann zich dat dit beeld zich in zijn hersenen moest vormen.

Geïnspireerd door deze ervaring bedacht Mann zich dat zijn blindheid helemaal niet het einde hoefde te betekenen voor zijn leven als kunstenaar. Integendeel, wat hij nu maakt is bijzonderder dat ooit. Hij ontwikkelde een ingenieus systeem met kneedbare posterlijm: hiermee zet hij op de tast de ‘schets’ uit voor het beeld dat hij in gedachten heeft. Deze lijmbolletjes vormen zijn ankerpunten tijdens het schilderen. Zijn doorzettingsvermogen en inventiviteit zijn minstens net zo inspirerend als de prachtige en kleurrijke werken die hij maakt. Mann: “Als je onderwerp bestaat uit je eigen ervaring, dan hoef je alleen maar een ervaring te hebben om een onderwerp te creëren.”

Bekijk hierboven het filmpje waar Sargy Mann zijn verhaal doet en waar je hem aan het werk ziet met zijn ingenieuze techniek.

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *