Dé 10 basiselementen van een goed design!

Dé 10 basiselementen van een goed design!

Een fraai design draait niet alleen om inspiratie of een geweldig idee, het gaat evengoed over het begrijpen van de essentie van je onderwerp. Je kunt heel ver komen met een uitgebreide studie van de details van goed design, maar vaak is een handvol goed toegepaste elementen voldoende om tot een aansprekend resultaat te komen. Als je aan de slag gaat met deze basisprincipes zal je merken dat je zowel jezelf als je lezers kunt verbazen. Regels zijn er om gebroken te worden, dat zeker; maar daarvoor moet je de regels wel kennen!

1. Lijnen

Eén van de belangrijkste elementen in bijna ieder design is de lijn. In een grafisch ontwerp bedoelen we daarmee het element dat twee punten met elkaar verbindt. Lijnen zijn essentieel om de indeling te benadrukken of om de aandacht in een bepaalde richting te sturen. Ze geven rust en structuur aan je ontwerp en vergroten de letterlijke en figuurlijke leesbaarheid van je lay-out, door bijvoorbeeld het accentueren van bekopping of een kadertekst.

Lijnen ontwerp

2. Kleuren

Het is één van de meest voor de hand liggende elementen in ieder ontwerp: kleur. Tegelijk valt het belang van een uitgekiend kleurenpalet bijna niet te overschatten. Kleurgebruik is bepalend voor oproepen van een bepaalde sfeer, voor het creëren van samenhang en contrast, voor het onderstrepen van je verhaal. Dat werkt het beste als je aan de slag gaat met een vast kleurenpalet, een combinatie van bij elkaar passende kleuren die samen het hele verhaal vertellen.

colour palet

3. Vormen

Geometrisch of organisch: vormen voegen een extra dimensie toe aan je ontwerp. Door de begrenzing ontstaat een contrast met de rest van je vormgeving en kun je de aandacht focussen. Omdat je hele lay-out in wezen uit vormen bestaat is het een goed idee om daarin een prettige balans aan te brengen en je bewust te zijn van de manier waarop vormen met elkaar kunnen samenwerken.

shapes

4. Ruimte

Het is één van de minst toegepaste – en minst begrepen – principes: negatieve ruimte. Het gaat hier om de delen, die bewust leeg worden gelaten, het functionele wit, zogezegd. De uitdaging bestaat erin om deze negatieve ruimte te laten samenwerken met de benutte ruimte, zodat een totaalplaatje ontstaat.

negatieve ruimte witruimt grafisch ontwerp

5. Materiaal

Het lijkt zo tegenstrijdig: nadenken over materiaal voor het ontwerp van bijvoorbeeld een website. Toch is ook bij designs die niet letterlijk kunnen worden aangeraakt de uitstraling van het “materiaal” enorm belangrijk. Het draagt bij aan de uitstraling van het totaalbeeld en geeft een extra dimensie, ook al is die er niet altijd in de letterlijke zin van het woord: de aandacht van de gebruiker wordt toch als het ware naar de achterliggende gedachte toegetrokken.

textures materiaal

6. Typografie

We hebben hier al veel vaker over geschreven en dat heeft een goede reden: typografie is misschien wel het meest in het oog springende en belangrijkste aspect van ieder grafisch ontwerp. Beelden zeggen veel, kleuren dragen bij aan de sfeer, maar het zijn de woorden die het allemaal moeten vertellen. Het gaat nu niet alleen meer over leesbaarheid, maar ook over atmosfeer, gevoel voor verhoudingen en stijl. Typografie vertelt ook het verhaal van de ontwerper zelf: zijn of haar gevoel voor stijl, schoonheid en balans. Typografie is als geen ander in staat aan ontwerpen een ziel mee te geven.

typografie

7. Maatvoering

Door te spelen met maatvoering kun je accenten leggen en duidelijk maken waar de essentie van je verhaal te vinden is. De grootte van tekst, beeldmateriaal en andere elementen zegt alles over de sfeer die je wilt neerzetten, of het nu om subtiele verschillen gaat of over grootste gebaren. Je bent tenslotte op zoek naar de beste manier om je boodschap over te brengen en daarbij wil je de aandacht van je lezers kunnen beïnvloeden; maatvoering is hierbij onvermijdelijk.

scaling

8. Nadruk en contrast

Nadruk zegt alles over de volgorde waarin je je boodschap wilt vertellen. Sommige elementen in je ontwerpen moeten een meer overheersende rol spelen, anders moet de lezer zelf op zoek gaan naar de essentie. Vaak is dat nét teveel gevraagd, en loop je dus je risico dat je verhaal helemaal niet aankomt. Bij contrast gaat het niet alleen over opvallende elementen, maar net zo goed over het tegenovergestelde: niet opvallen. Beide kanten zijn nodig om je doel te bereiken.

9. Balans

Ieder ontwerp heeft het nodig: balans. Of je het nu zoekt in symmetrie of juist in asymmetrie, balans is onontbeerlijk. Balans is als het ware het cement dat je ontwerp bij elkaar houdt en de eenheid tot uiting brengt. Asymmetrie is vaak de aangewezen manier om dit te doen, omdat het de lezer een startpunt geeft waar je verhaal begint.

10. Harmonie

Harmonie gaat over het totaalplaatje van je ontwerp, het samenspel van alle punten die we hierboven hebben benoemd. Harmonie gaat evengoed over de kunst van het weglaten als over de details die er juist wél zijn, maar die niet direct opvallen. Harmonie maakt je ontwerp helemaal af.

balans

Bron: https://creativemarket.com/blog/10-basic-elements-of-design

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *