De basics voor goed kleurgebruik: laat je echte kleuren zien!

De basics voor goed kleurgebruik: laat je echte kleuren zien!

Het is het ultieme zomerse plaatje: een azuurblauwe zee aan een kristalwit zandstrand met op de achtergrond wuivende, donkergroene palmbomen die scherp afsteken tegen een helblauwe lucht. De felle zon maakt de kleuren nog warmer en intenser dan ze al zijn. Heldere kleuren maken alles net een beetje mooier.

drukwerkmax-kleurgebruik-ontwerptips

Kleur in je ontwerp: 3 modellen
Dat wil je natuurlijk ook in je ontwerp. Maar hoe doe je dat op een gebalanceerde manier? Hoe zorg je dat het kleurgebruik in je ontwerp de uitwerking heeft die je voor ogen hebt? Lees om te beginnen in dit blog het verschil tussen de drie belangrijkste kleurmodellen: CMYK, RGB en PMS. Het maakt veel uit welk model je voor welk ontwerp gebruikt.

Waarom kleur?
Allereerst is het handig om te weten op welke manier je kleuren kunt gebruiken.  Kleur kan veel meer doen dan alleen een emotie of uitdrukking overbrengen. Het kan structuur geven, identiteit creëren of symbolisch gebruikt worden. In het artikel 10 Reasons to Use Color zie je wat kleuren allemaal voor je ontwerp kunnen betekenen. Bepaal voor je begint wat het doel is van jouw kleurgebruik.

Betekenis van kleur
Kleur kan van grote invloed zijn op de uitstraling van je design. Zo kan de kleur rood staan voor liefde en passie, maar tegelijkertijd voor agressie en haat. En het gebruik van zwart kan chic en stijlvol zijn, maar tegelijkertijd duisternis en ellende uitstralen. Het is dus goed om na te denken op welke manier je kleuren in je ontwerpen wilt inzetten.

drukwerkmax-kleurgebruik-ontwerptips drukwerkmax-kleurgebruik-ontwerptips

Maak een moodboard
Veel ontwerpers maken op Pinterest of een andere plek een moodboard met inspirerende foto’s. Een simpele en effectieve manier om erachter te komen wat je mooi vindt en vervolgens een eigen ontwerp uit te werken. Nou kan het erg handig zijn de precieze kleuren te achterhalen van de beelden die je het meest inspireren. Hoe pak je dat aan?

drukwerkmax-kleurgebruik-ontwerptips

Kleuren traceren
Gelukkig is daar een superhandige tool voor uitgevonden: www.colorhunter.com. Op deze site kun je je foto’s uploaden om vervolgens te traceren welke hoofdkleuren je foto’s bevatten.  Een andere mogelijkheid is de kleurenzoeker van Adobe: https://color.adobe.com, waarin je kleuren kunt zoeken aan de hand van keywords of thema’s.

Niet overdrijven
Misschien heb je nu wel tien kleuren gevonden die je in je ontwerp zou willen gebruiken. Wees daar voorzichtig mee. Natuurlijk maakt het uit of je een design voor je website maakt of voor een poster, maar onthoud: less is more. Er zijn geen vaststaande regels voor de hoeveelheid kleuren die je per ontwerp mag gebruiken, maar doorgaans zit het risico eerder in een teveel aan kleuren dan in een tekort.

Kleurencombinaties
De kunst is nu om de kleuren die je wilt gebruiken op de juiste manier te combineren. Wat wil je uitstralen? Welk gevoel wil je dat mensen bij je ontwerp krijgen? Daar moet je even goed over nadenken. Met deze geweldige infographic voor designers bepaal je welke kleuren passen bij de uitstraling die je voor ogen hebt.

Je kunt eindelijk aan de slag! Heb jij nog handige tips over kleurgebruik? Zijn er absolute no-go’s of ken je juist inspirerende sites waar we echt even een kijkje moeten nemen? Laat ons hieronder weten wat jouw ‘echte kleuren’ zijn.

Een kleurrijke groet,

Het team van DrukwerkMAX

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *