De populairste letterfonts van designers

De populairste letterfonts van designers

1.

drukwerkmax-populairste-fonts-helvetica

Stipt op nummer 1 staat Helvetica, het meest populaire lettertype onder grafische professionals. Het wordt vaak gebruikt op wegwijzers, posters en logo’s (kijk maar eens naar het logo van DrukwerkMAX 😉 ). De letters zijn neutraal en brengen boodschappen helder over. Hoewel veel mensen de font geweldig vinden, zijn er ook mensen die geen fan zijn. Zij vinden Helvetica minder leesbaar in langere teksten.

Helvetica-liefhebbers opgelet! Ter viering van het 50-jarig bestaan van het lettertype maakte de Amerikaanse regisseur Gary Hustwit in 2007 een documentaire. Hierin wordt onder andere het ontstaan van het lettertype besproken. Op YouTube vind je diverse fragmenten.

2.

drukwerkmax-populairste-fonts-trajan

Met een Romeinse look is Trajan de ideale lettertype voor de serieuzere onderwerpen. Carol Twombly ontwierp het letterfont in 1989 speciaal voor Adobe. Elk karakter in het schreeflettertype is gebaseerd op oude Latijnse hoofdletters.

3.

drukwerkmax-populairste-fonts-garamond

Tegenwoordig zijn er veel verschillende versies van Garamond te vinden. Het lettertype begon als een opdracht uit naam van de Franse koning Frans I, omstreeks het jaar 1540. Garamond zoals hierboven is de populairste variant afkomstig uit 1989. Het font is met name geschikt voor langere teksten zoals in tekstboeken, magazines en op websites.

4.

drukwerkmax-populairste-fonts-futura

Futura is niet zomaar een letterfont, het is een stukje geometrie. Elk karakter is gebaseerd op eenvoudige vormen zoals cirkels, driehoeken en vierkanten. Ontwerper Paul Renner liet zich destijds in 1927 inspireren door de kunststijl Bauhaus en creëerde een zakelijke en essentiële lettertype.

Je kunt Futura veelvoudig terugvinden in huisstijlen en logo’s. Zo gebruiken bijvoorbeeld Volkswagen en Shell het font in hun drukwerk.

5.

drukwerkmax-populairste-fonts-bodoni

De ontwerper van dit lettertype, Giambattista Bodoni, was een groot bewonderaar van de makers van de letterfonts Baskerville en Didot. Voor Bodoni liet hij zich dan ook inspireren door deze letterontwerpen. Het resultaat was een veelzijdig lettertype. Geschikt voor zowel platte teksten als decoratieve koppen.

6.

drukwerkmax-populairste-fonts-bickham-script-pro

Richard Lipton’s lettertype Bickham Script Pro is gebaseerd op eerdere geschriften van George Bickham tijdens de 17de eeuw. De schriftmeester Bickham was toen één van de bekendste schrijf- en graveertalenten. Lipton haalde hier inspiratie uit en baseerde het nieuwe lettertype op de ronde gezette vormen van de oude schriftmeester.

7.

drukwerkmax-populairste-fonts-frutiger

De eenvoud en de leesbaarheid van Frutiger maakt het een populair lettertype voor advertenties en drukwerk. Niet vreemd aangezien het font in 1975 speciaal is ontworpen voor de Franse luchthaven Charles de Gaulle. Voor gebruik op de luchthaven was het van belang dat de letters onder verschillende hoeken en van grote afstand goed leesbaar zijn. De letters zijn gemakkelijk van elkaar te onderscheiden, met duidelijke stokken en openingen.

Alternatieve letterfonts
Het toeval wil dat geen van deze lettertypes gratis te zijn downloaden. Heb jij ze niet ter beschikking en zoek je een gratis alternatief? Wellicht zijn deze look-a-likes wat je zoekt:

  1. Helvetica > Arial (Windows) of Open Sans
  2. Trajan > Cinzel
  3. Garamond > EB Garamond
  4. Futura > Florencesans
  5. Bodoni > Claire News CG
  6. Bickham Script Pro > Bickham Script Three
  7. Frutiger > Segoe Ui
Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *