De wondere wereld van papierformaten

De wondere wereld van papierformaten

Als je gevraagd zou worden naar een interessant onderwerp, denk je waarschijnlijk niet 1-2-3 aan papierformaten. Wat kan er nou zo boeiend zijn aan lege, witte vellen? Nou, een stuk meer dan je denkt. Het systeem dat ooit bedacht is voor papierformaten is briljant, en leggen we graag even aan je uit!

Het oude vertrouwde A4tje
Iedereen kent het oude, vertrouwde A4tje, het meest gebruikte papierformaat ter wereld. Het is het papierformaat dat in je printer zit, in je ordners en mappen en in je standaard ringbandnotitieblok. Vandaag de dag zul je weinig mensen tegenkomen die er nog nooit van gehoord hebben.

Zoveel andere A’s
Maar als je het over het A3-formaat hebt, dan wordt het al lastiger: is dat nou juist kleiner of groter dan een A4tje? Om nog maar niet te beginnen over A2 of A6; dat zegt veel mensen al niets meer. Is het dan echt zo ingewikkeld? Integendeel, het papierformatensysteem is zoals gezegd briljant en uiteindelijk erg makkelijk te onthouden.

Hoe het werkt
Laten we bij het begin beginnen. De afmeting van het meest standaard papierformaat, A4, is exact 210 bij 297 mm. Dat klinkt misschien willekeurig, maar is dat zeer zeker niet. Kijk naar de afbeelding hieronder: 2 keer een A4 maakt een A3; 2 keer een A3 maakt een A2; en twee keer een A2 maakt een A1. En je raadt het al: als je een A1 verdubbelt heb je A0. De andere kant op werkt het net zo goed: de helft van een A4tje is een A5, de helft van een A5 is een A6, enzovoorts.

drukwerkmax-papierformaten

Wereldwijde standaard
De 4 in een A4tje staat dus voor het 4 maal halveren van A0. Het A0-formaat heeft het standaardformaat van 1m2, met een afmeting van 1189 x 841 mm. Gelukkig zijn papierformaten over de hele wereld hetzelfde. Dat is erg handig en zorgt voor zo min mogelijk papierverspilling. 

A en B
Er zijn verschillende standaardreeksen, waarvan de A-reeks en de B-reeks het meest gebruikt worden. De A-reeks is het meest standaard en loopt van A0 t/m A10. De B-reeks heeft iets ruimere formaten (B0 is 1.414 m2 tegenover de A0 van 1 m2), maar werkt verder precies hetzelfde als de A-reeks. Omdat ze iets groter zijn, worden B-formaten vaker gebruikt voor bijvoorbeeld posters.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende papierformaten*

drukwerkmax-schema-papierformaten

drukwerkmax-schema-papierformaten

Wij helpen je op weg!
Begin je er langzaam maar zeker iets meer van te snappen, maar duizelt het je nog een beetje bij al die getallen en formaten?

Bel dan gewoon even met Marloes of Anthony van de klantenservice. Wij helpen je graag op weg en kunnen je antwoord geven op al je vragen over papierformaten!

Het team van DrukwerkMAX

TIP: Vraag een gratis formaatposter aan
Met onze formaatposter heb je alle standaard en afwijkende papierformaten handig in één overzicht staan!

 

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
Wanita Jharap

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *