Gratis alternatief Photoshop: GIMP

Gratis alternatief Photoshop: GIMP

Als je geen vormgever bent, dan heb je vaak ook niet het volledige Adobe-pakket beschikbaar. Maar wat nu als je graag met Photoshop wilt werken of Photoshop (eenmalig) nodig hebt? Wij hebben een goed alternatief voor je: GIMP, het gratis bewerkingsprogramma voor Photoshop.

GIMP is een gratis beeldbewerkingsprogramma dat geschikt is voor het bewerken van foto’s en het creëren van afbeeldingen en tekeningen. Dit programma bevat veel van dezelfde functies als Adobe Photoshop en is te gebruiken op alle besturingssystemen, waaronder Mac en Windows.

Waarom GIMP als alternatief voor Photoshop gebruiken?

Er zijn een aantal voordelen bij het gebruiken van GIMP. Het belangrijkste voordeel is natuurlijk dat het gratis is en dat je het programma kunt uitbreiden, via plug-ins en scripts die gratis zijn te downloaden. Een ander voordeel is dat je je bestanden in ieder (beeld)bestandsformaat kunt opslaan!

Hoe werkt GIMP?

GIMP is een open source-programma en kan daarom door iedereen gratis worden gebruikt. Je kunt het programma via diverse websites downloaden. Voor de meest recente versie raden we je deze website aan: https://www.gimp.org/. GIMP heeft bijna dezelfde mogelijkheden als Photoshop. Van het gebruik van lagen en paden tot aan selectietools. Je vind het er allemaal in terug!

In 6 eenvoudige stappen GIMP installeren

GIMP is heel eenvoudig te installeren. Volg de onderstaande stappen en binnen enkele minuten staat GIMP ook op jouw computer!

 1. Ga naar www.gimp.org
 2. Klik op de homepagina op de oranje button Download GIMP 2.8.22
 3. Klik nogmaals op de oranje button Download GIMP 2.8.22
 4. Dubbelklik op het bestand gimp-2.8.22-setup.exe (Windows) of gimp-2.8.22-x86_64.dmg (Mac)
 5. Kies voor Install of voor Customize (Windows; kijk bij stap 6 voor Mac)
  1. Wanneer je kiest voor “install” wordt GIMP in één keer geïnstalleerd
  2. Wanneer je kiest voor “customize” wordt er een geavanceerde installatieproces getoond.
 6. Bij de Mac werkt het anders: sleep het icoon GIMP.app naar de map Programma’s.

Download Splash Image courtesy of Aryeom

Instellingen en sneltoetsen

Het programma heeft heel veel menu’s en knoppen. Wanneer je GIMP opent, krijg je een aantal losse vensters te zien. De drie belangrijkste:

 • Gereedschapskist/gereedschap
 • Hoofdvenster, waarin je werkt
 • Lagen en Penselen

gimp alternatief photoshop drukwerkmaxblog

Je kunt ervoor kiezen om losse vensters samen te voegen tot één venster. Hierdoor creëer je overzicht voor jezelf. In het kopje Bewerken/Voorkeuren vind je de instellingen voor GIMP. Ook kun je de sneltoetsencombinaties bekijken en aanpassen. Je kunt zelfs de sneltoetsen voor Photoshop importeren en ons handige sneltoetsenoverzicht voor Photoshop gebruiken!

Wil je meer informatie over de mogelijkheden in GIMP. Bekijk dan dit artikel. Hier worden een aantal basishandelingen waaronder het werken met lagen en het maken van animaties, nog verder toegelicht.

Het DrukwerkMAX-team

PS. Wij hebben geen inhoudelijke technische kennis van het programma GIMP. Voor vragen over de werking van het programma kun je terecht op www.gimp.org/tutorials.

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
Wanita Jharap

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *