Het betere vouwwerk

Het betere vouwwerk

Mensen zijn van nature nieuwsgierig. Kleine kinderen stoppen van alles in hun mondje en ontdekken zo stap voor stap hun directe omgeving. Die aangeboren nieuwsgierigheid gaat eigenlijk nooit weg. Bij het ontwerpen van drukwerk kun je daar heel handig gebruik van maken: door je drukwerk te vouwen. Gevouwen drukwerk geeft niet meteen alles prijs, maar laat ruimte om iets te ontdekken. Of het nu gaat om een eenvoudige folder of om een complex gevouwen pop up-kaart: vouwen voegt een extra dimensie toe aan je drukwerk. Wedden dat iedereen gaat kijken en bladeren? Ieder mens blijft tenslotte altijd wel een beetje kind.

Op iedere basisschool zie je ze terug: de ‘happertjes’.

Origami en kirigami

Veel mensen weten wel wat origami is: objecten gemaakt van een gevouwen papiertje; geen kinderspel overigens: er kunnen prachtige kunstwerken mee worden gemaakt, zoals deze van Paper Kawaii.

Een heel andere techniek met papier heet kirigami: hier wordt het papier op strategische plekken ingesneden en gevouwen. Bij het openen ontstaat dan een prachtig “pop up”-tafereeltje. Een vergelijkbare techniek zie je terug in pop up-boeken, met een belangrijk verschil: bij kirigami kun je de lijmpot overslaan.

 

Kijk voor meer voorbeelden op appsolutegenius.com

Heel bijzonder zijn 3D-vormen, die vanuit templates kunnen worden gesneden, gevouwen en gelijmd.

Te vinden op Noka3D.com

Fun Fact

Normaal gesproken kan papier maximaal 7x worden dubbelgevouwen. Wist je dit: als je een vel papier met een dikte van 1/10 millimeter 42 maal zou kunnen dubbelvouwen, zou het resultaat de afstand tot de maan ruimschoots overbruggen! Klinkt ongelooflijk, nietwaar? Toch is het echt zo!

Ook aan de slag? Laat je inspireren door ons assortiment Folders en Vouwkaarten. Vind je niet wat je zoekt? Neem dan contact met ons op of vraag een offerte aan. We zorgen er hoe dan ook voor dat jij je echte kleuren kunt laten zien!

 

Bron bovenste beeld: the Sprucecrafts

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *