Het verschil tussen RGB en CMYK uitgelegd

Het verschil tussen RGB en CMYK uitgelegd

Waarom zien kleuren op beeldschermen er anders uit dan kleuren op drukwerk? Dit komt door de kleuropbouw van het gebruikte middel. Drukwerk wordt natuurlijk gemaakt met papier en inkt, maar een beeldscherm is een elektrische lichtbron. Kleur is hier anders opgebouwd dan de kleur op papier, bovendien heeft het een andere werking. DrukwerkMAX legt het je kort uit:

RGB: kleuren gemaakt van licht
drukwerkmax-rgbLicht is opgebouwd uit verschillende kleuren: Rood, Groen en Blauw. Je bereikt andere tinten door deze drie kleuren te mengen. Als je alle kleuren volledig over elkaar heen legt, dan krijg je de kleur wit. De kleuropbouw RGB wordt dus alleen gebruikt voor doeleinden gebaseerd en gebouwd op licht. Denk dan aan televisies en computerschermen. Denk bijvoorbeeld aan een uitgeschakelde televisie, deze heeft een zwart scherm en dus geen kleur. Zet je de televisie aan dan komt hier licht bij waardoor de kleuren tevoorschijn komen. Kortom des te meer licht, des te lichter de kleur van tint wordt.

drukwerkmax-cmykCMYK: kleuren gemaakt van inkt
Om drukwerk te voorzien van kleur hebben we helaas niets aan lichtkleuren. Het voorwerp zelf zal de kleur moeten bevatten. Dit doen we met gekleurde inkt gebaseerd op het CMYK kleurmodel. CMYK staat voor: Cyaan, Magenta, Yellow en Key (zwart). Doe je deze kleuren over elkaar heen dan krijg je zwart, oftewel het tegenovergestelde van RGB. Logischerwijs komt CMYK het best tot zijn recht op een witte basis. Gebruik je meer kleur, dan wordt de inkt donkerder.

Voorkom kleurverschil en lever een CMYK bestand aan
Op het oog lijkt er misschien weinig verschil tussen RGB en CMYK, maar als je het naast elkaar houdt dan zie je een duidelijke afwijking. Dit is ook de reden waarom we jou vragen een CMYK bestand aan te leveren. Alleen op deze manier haal je het gewenste resultaat en kom je niet voor verrassingen te staan. RGB kleuren zien er namelijk altijd anders uit op het scherm, eenmaal op papier vallen kleuren doffer uit.

Heb je nog vragen over het gebruik van CMYK? Bekijk dan onze kleurpagina of neem contact op met onze klantenservice.

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *