Kleuren uitgelegd: RGB, CMYK en PMS

Kleuren uitgelegd: RGB, CMYK en PMS

Je bent net terug van je vakantie in Frankrijk. In een van de pittoreske dorpjes heb je een geweldige foto gemaakt van een veld vol zonnebloemen, die je nu wilt gebruiken voor een uitnodiging van een zomerfeest. Je maakt een mooi ontwerp met het knallende geel van de zonnebloemen tegen een felblauwe zomerlucht. Op je scherm ziet het er precies zo uit als je wilt.

beeld1

Maar let op: voor je je afbeelding of ontwerp laat afdrukken zijn er een paar dingen die je moet weten over kleuren. Kleuren op een beeldscherm kunnen namelijk behoorlijk afwijken van de gedrukte versie. Hoe komt dat? En belangrijker: hoe voorkóm je dat?

Verschillende kleurmodellen
Niet alle afbeeldingen zijn uit dezelfde soort kleuren opgebouwd. Wereldwijd worden voornamelijk drie kleurmodellen gebruikt: RGB, CMYK en PMS. Een van de belangrijkste verschillen die je moet kennen is het verschil tussen RGB en CMYK.

RGB: computer en TV
Laten we beginnen bij het RGB(Red, Green, Blue)-kleurmodel. Alle digitale afbeeldingen die je tegenkomt, zowel op je computer als op TV, zijn opgebouwd uit RGB-kleuren. Dit RGB-model noemen we een additief (‘optellend’) kleurmodel: door het licht van de kleuren samen te voegen creëer je andere kleuren. Bij het vermengen van gelijke delen groen, rood en blauw ontstaat wit. Bij het weglaten van alle kleuren ontstaat zwart.

beeld2

 

Het CMYK-model: 4 kleuren
De CMYK(Cyan, Magenta, Yellow, Key black)-kleuren komen je misschien bekender voor. De meeste printers, waarschijnlijk ook jouw printer thuis, maken gebruik van CMYK-kleuren. Door vermenging van de kleuren cyaan, magenta en geel kun je iedere kleur creëren, behalve standaard zwart. Daarom is zwart als aparte ‘kleur’ toegevoegd. Het CMYK-model is een subtractief (‘aftrekkend’) kleurmodel: in tegenstelling tot bij het RGB-model wordt er inkt verwijderd om lichtere kleuren te krijgen.

beeld3

Iedere kleur die je met dit model creëert, bestaat uit een aantal lagen minuscule pixels van de drie basiskleuren. Samen vormen de lagen pixels de gewenste kleur.

beeld4

Verschil tussen RGB en CMYK
Het grootste verschil tussen RGB en CMYK is dat RGB-kleuren gebaseerd zijn op licht. Omdat offset persen geen licht (dus RGB-kleuren) kunnen printen, moet je je drukbestanden altijd aanleveren in CMYK. Zoals je hieronder ziet zijn RGB-kleuren echter een stuk warmer en intenser. Is het dus wel nodig om te ontwerpen in CMYK?.

beeld5

Kleur tijdens het ontwerpen
Gelukkig niet. Ontwerpen kan in Photoshop of een ander designprogramma heel goed met RGB-kleuren. In de eerste plaats alle digitale designs; die verschijnen immers op een beeldscherm. Zoals gezegd kun je RGB-kleuren niet afdrukken. De beste manier is dus om te ontwerpen in RGB en je ontwerp vervolgens om te zetten naar CMYK. Houd er rekening mee dat er tijdens het omzetten kleurverschil kan komen te ontstaan.

PMS: kleuren voor huisstijldrukwerk
Tot slot is er een derde en laatste kleurmodel: PMS. PMS staat voor Pantone Matching System en biedt een kleursysteem met een unieke code voor iedere kleur. De kleuren worden niet tijdens het drukken opgebouwd, maar vooraf gemengd. Die codes zijn wereldwijd hetzelfde. Vroeger werd voor logo’s en huisstijlen (visitekaartjes, briefpapier, with compliment cards) vaak gekozen voor PMS-kleuren, omdat full color (CMYK) drukwerk vaak te veel afweek van de bedoelde kleuren. Tegenwoordig kom je steeds minder PMS-drukwerk tegen. Bij DrukwerkMAX drukken wij bijna alles full color. Onze drukpersen staan afgesteld op een vast kleurprofiel en de kleuren worden in de pers doorlopend gecontroleerd. Zo zorgen wij ervoor dat jouw briefpapier van een jaar geleden dezelfde kleur heeft als dat van vandaag.

beeld6

Na het lezen van dit artikel hopen we dat je klaar bent om je echte kleuren te laten zien. Het team van DrukwerkMAX staat altijd klaar om je te helpen en je te adviseren bij het maken van de juiste keuze. Welk kleurmodel gebruik jij het meest gebruikt in je design? Laat het ons weten als je nog goede tips hebt! Dan zorgen we samen dat we een kleurrijke zomer tegemoet gaan.

Het team van DrukwerkMAX

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *