Kleurenreeks: Dé reden waarom jij paars in je drukwerk moet gebruiken

Kleurenreeks: Dé reden waarom jij paars in je drukwerk moet gebruiken

De kleur paars is een beetje ingewikkeld. De een vindt het prachtig, de ander vindt het helemaal niks. Paars is het resultaat van de mix rood en blauw. Het warm-koud contrast tussen deze kleuren maken het moeilijker om paars direct lief te hebben.

Exclusiviteit
Vroeger kon de kleur alleen gemaakt worden uit het slijm van de purperslak. Een zeeslak die hierdoor vrijwel is uitgestorven. Alleen koningen en keizers konden zich een paars kledingstuk veroorloven. Voor één paarse mantel of toga waren 10.000 slakken nodig. Priesters en hoge functionarissen mochten een paarse streep op de kleding dragen. Voor de gewone burger was het verboden om de kleur te dragen. Hier stond zelfs de doodstraf op.

Symbool van status
In de Middeleeuwen werd gelukkig andere manieren uitgevonden om de kleur te maken. Toch bleef de exclusiviteit aanwezig. Zo stelde de Engelse koningin Elizabeth I in de 16e eeuw wetten op wie de kleur mocht dragen. Onder de uitgekozenen zat haar moeder, haar kinderen, haar zusters, haar tantes en uiteraard de koningin zelf. Paars werd hierdoor een symbool van status.

Inmiddels is het gebruik van paars niet meer strafbaar of gereserveerd voor een Koninklijke familie. De kleur heeft een diepere en rijkere betekenis gekregen. Paars staat niet alleen voor exclusiviteit, het kalmeert de geest en moedigt creativiteit aan. Reden genoeg om de kleur in het ontwerp van jouw drukwerk te verwerken!

drukwerkmax-daarom-moet-je-paars-in-drukwerk-gebruiken

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
Wanita Jharap

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *