Kleurenreeks: Hoe Nederlands is de kleur oranje?

Kleurenreeks: Hoe Nederlands is de kleur oranje?

Zeg het woord oranje in Nederland en grote kans dat er iemand begint over het nationaal voetbalelftal of het koningshuis. De kleur oranje zit in Nederland verankert en wakkert nationalisme aan. Met name goed zichtbaar tijdens onze jaarlijkse Koningsdag. Maar is de kleur oranje eigenlijk wel Nederlands?

De oranje olifanten (Ivoorkust, Afrika)
Nee hoor, wij Nederlanders zijn niet de enige met een Oranje elftal. Ook de nationale voetbalhelden van Ivoorkust worden met deze kleur geassocieerd. Onze jongens worden dan wel vergeleken met leeuwen, de Ivorianen hebben al sinds tijden de bijnaam: de oranje olifanten.

Safety orange (Verenigde Staten, Noord-Amerika)
In Amerika wordt oranje niet alleen gekoppeld aan de feestdagen Halloween en Thanksgiving, maar ook aan veiligheid. De kleur is erg opvallend en wordt gebruikt door reddingsbrigades en overheidsinstellingen. Gevangenen worden bijvoorbeeld vaak gekleed in het oranje zodat ze goed zichtbaar zijn, ook tijdens een ontsnapping.

De Boeddhistische weg naar verlichting (Thailand/Laos/Cambodja/Sri Lanka, Aziƫ)
Wie kent ze niet? De Boeddhistische monniken gekleed in een oranje (of bordeauxrood) gewaad. Ze heten Bhikkhus en wijden hun leven aan het bestuderen en praktiseren van Boeddhisme. Door te kleden in dezelfde gewaden is er geen sprake ongelijkheid en zijn ze in staat puur te leven.

Dus hoe Nederlands is de kleur oranje? Nou voor ons gevoel erg Nederlands dus, maar zoals je ziet gaat de kracht van deze kleur veel verder dan onze landgrenzen.

drukwerkmax-kleurenreeks-oranje

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *