Kleurenreeks: Waarom is zwart geen kleur?

Kleurenreeks: Waarom is zwart geen kleur?

Zwart is geen kleur, ook al noemen we het in het dagelijkse leven wel zo. Maar waarom is dat eigenlijk? En als zwart geen kleur is, wat is het dan wel? DrukwerkMAX legt het je uit aan de hand van de kleurencirkel. En we vertellen je ook waarom zwart goed in je huisstijl past.

Licht
Kleuren hebben alles te maken met licht. Vanaf een beeldscherm of op een voorwerp, een mens heeft altijd licht nodig om deze kleuren te kunnen zien. Zo krijgen onze ogen bij veel licht wit te zien en bij gebrek aan licht zien we juist het tegenovergestelde, namelijk zwart.drukwerkmax-zwart-geen-kleur-is

Kleurencirkel
Als we kijken naar de kleurencirkel dan zien we alle belangrijkste kleuren uit het spectrum. In het midden van de cirkel staan de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Daarnaast de drie secundaire kleuren. Secundaire kleuren ontstaan door twee primaire kleuren te mengen. In de buitenste ring staan de tertiaire kleuren. Die ontstaan weer door het mengen van een primaire kleur met een secundaire kleur.

Zwart versus wit
Door kleuren uit de kleurencirkel met elkaar te mengen kun je alle kleuren maken die er bestaan. Oplettende kijkers zullen zien dat zowel wit als zwart niet voorkomt in deze cirkel. Volgens de kleurencirkel zijn wit en zwart dus geen kleuren. Wit is namelijk een mix van alle kleuren bij elkaar en bij zwart ontbreken juist alle kleuren.

Zwart gebruiken in een huisstijl
Ondanks dat zwart geen officiƫle kleur is, kiezen toch veel bedrijven om de tint te gebruiken in hun huisstijl. Zwart geeft namelijk een goed contrast om lichte en krachtige kleuren sterk te doen uitkomen. Bovendien zijn onze ogen zo bekend met zwart, dat de tint een zekere veiligheid met zich meebrengt. Een ander voordeel is dat een effen zwarte achtergrond zorgt voor een stijlvolle verschijning.

drukwerkmax-zwart-geen-kleur-is

 

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *