Top 10 Bodytekst lettertypes

Top 10 Bodytekst lettertypes

Bij het opmaken van een artikel voor een magazine of brochure is het belangrijk dat je lezers het artikel goed kunnen lezen. Een opvallende titel en een goed leesbaar lettertype voor je bodytekst is hierbij een must. Maar wat zijn goede lettertypes om te gebruiken voor je bodytekst? Wij hebben dit voor je uitgezocht en de top 10 op een rijtje gezet!

Bodytekst lettertypes in drukwerk of online

Zowel in drukwerk als online is het bij lange teksten belangrijk dat je niet zomaar een lettertype kiest, maar een lettertype uitzoekt waarbij je ogen niet vermoeid raken van het lezen. Je wilt tenslotte niet dat je lezers halverwege het artikel afhaken. Er zijn diverse lettertypes die speciaal zijn gemaakt voor redactioneel gebruik en dus ideaal kunnen zijn voor jouw (lange) bodytekst(en). Bekijk ze hieronder.

Top 10 bodytekst lettertypes

1 top 10 body tekst lettertypes arnhem

1. Arnhem

De Arnhem is een serif lettertype (schreefletter) dat is ontworpen door de Nederlandse ontwerper Fred Smeijers en is uitgebracht door OurType in 2002. Dit lettertype is speciaal gemaakt voor redactioneel gebruik en is ideaal voor lange blokken tekst. De Arnhem wordt steeds vaker gebruikt voor nieuws- en magazine-websites. Daar is dit lettertype dan ook uitermate geschikt voor.

Download lettertype Arnhem


2 top 10 body tekst lettertypes electra

2. Electra

De Electra is een serif lettertype ontworpen door de Amerikaanse letterontwerper William Addison Dwiggins. Hij wilde dat het lettertype “warmte” uitstraalde met behoud van een gelijkvormigheid in de lettervormen. De Electra is een lettertype dat veel gebruikt wordt voor boektypografie.

Download lettertype Electra


3 top 10 body tekst lettertypes leitura news

3. PMN Caecilia

PMN Caecilia is een egyptienne die is ontworpen door Peter Matthias Noordzij (vandaar de naam PMN) en is uitgebracht door Linotype in 1990. Het ontwerp is bedoeld om het handschrift met een brede inktpen te suggereren; vandaar de subtiele dikteverschillen door de lettervormen heen. De Amazon Kindle gebruikt PMN Caecilia als standaardlettertype. Een goed onderbouwing van hoe leesbaar dit lettertype is!

Download lettertype PMN Caecilia


4 top 10 body tekst lettertypes avenir

4. Avenir

De Avenir werd in 1988 uitgebracht is een geometrische schreefloos lettertype dat is ontworpen door de legendarische lettertypeontwerper Adrian Frutiger, die vooral bekend staat om zijn andere ontwerpen, de Univers en de Frutiger. De Avenir heeft een aantal subtiele kenmerken van de kalligrafische cursieve humanist, zoals bijvoorbeeld din e vorm van de ‘t’ en in de ‘o’, die geen perfecte cirkel is.

Download lettertype Avenir


5 top 10 body tekst lettertypes leitura news

5. Leitura News

De Leitura News is een schreefletter, ontworpen door de Portugese lettertontwerper Dino dos Santos en uitgebracht door DSType in 2007. Het lettertype is speciaal ontworpen voor redactioneel gebruik, waardoor het er ook ‘kraakhelder’ uitziet bij kleine lettergroottes.

Download lettertype Leitura News


6 top 10 body tekst lettertypes sabon

6. Sabon

De Sabon is een schreefletter van het type Old Style dat is ontworpen door Jan Tschichold en is uitgebracht in 1967. Het ontwerp ademt de invloeden van typograaf Claude Garamond, waarbij de cursieven hun inspiratie ontlenen aan het werk van Robert Granjon. Een letter die het heel goed doet voor de broodtekst van boeken.

Download lettertype Sabon


7 top 10 body tekst lettertypes ff meta serif

7. FF Meta Serif

De FF Meta Serif is de schreefversie van Erik Spiekermann’s bekende FF Meta-letter. Voor het ontwerp van deze letter heeft Spiekermann de hulp van collega-ontwerpers Christian Schwartz en Kris Sowersby ingeroepen. Uitgebracht in 2007 door FontFont heeft deze letter zijn weg met name gevonden naar het web: daar wordt dit font veelvuldig gebruikt.

Download lettertype FF Meta Serif


8 top 10 body tekst lettertypes plantin

8. Plantin

De Plantin is een klassieke schreefletter, oorspronkelijk ontworpen door Fritz Stelzer en Frank Hinman Pierpont in 1913. Het ontwerp is gebaseerd op een zestiende-eeuws lettertype van Robert Granjon en vernoemd naar de Renaissance-boekdrukker Christoffel Plantijn. De Plantin was een van de belangrijkste lettertypen die het ontwerp van Times New Roman inspireerde.

Download lettertype Plantin


9 top 10 body tekst lettertypes adelle sans

9. Adelle Sans

Adelle Sans is de schreefloze versie van het populaire lettertype Adelle. Net als Adelle is Adelle Sans gemaakt voor redactioneel gebruik. De Adelle Sans heeft een aantal ‘humanistische’ kenmerken, vooral in de cursieve versie.

Download lettertype Adelle Sans


10 top 10 body tekst lettertypes freight text

10. Freight Text

Freight Tekst is een schreefletter, ontworpen door Joshua Darden en gepubliceerd door GarageFonts in 2005. Freight is een veelzijdig lettertype met verschillende versies, waardoor het geschikt is voor een breed scala van typografische toepassingen. De verschillende gewichten hebben allemaal bijpassende cursieven en klein-kapitalen.

Download lettertype Freight Text

TIP: Kijk ook eens naar onze top 10 populaire serif lettertypes, sans-serif lettertypes en monospace lettertypes.

Bron: https://www.typewolf.com/top-10-body-text-fonts

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *