Top 10 Monospace lettertypes

Top 10 Monospace lettertypes

Bij monospace lettertypes denk je meestal gelijk aan typemachines en programmeercode op computers. Het unieke kenmerk van monospace lettertypes is dat alle karakters en spaties dezelfde breedte hebben. Een “W” en een “i” lopen dus even breed.

Monospace lettertypes kunnen uitstekend worden gebruikt in ontwerpen met een ingehouden, minimalistische uitstraling.

Laat je inspireren en bekijk hieronder de top 10 populairste monospace lettertypes.

Top 10 monospace lettertypes

Courier_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

1. Courier

De Courier is zo’n typisch monospace lettertype met een sterke typmachine-uitstraling dat in 1955 is ontworpen door Howard Kettler. Adrian Frutiger heeft later de Courier opnieuw getekend voor gebruik in IBM elektrische typmachines. IBM koos er destijds voor om geen auteursrechten voor de Courier vast te leggen, waardoor dit lettertype nu voor iedereen te gebruiken is.

Download lettertype Courier


2. Inconsolata

De Inconsolate is een ‘open-source’ lettertype dat is ontworpen door Raph Levien. Het ontwerp is geïnspireerd door de humanistische letterstijl en heeft volgens de ontwerper kenmerken van zowel de Avenir als de Franklin Gothic. Vanwege de helderheid en leesbaarheid van het lettertype op beeldschermen is  de Inconsolata voor veel ontwikkelaars het favoriete lettertype.

Download lettertype Inconsolata


Apercu-Mono_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

3. Apercu Mono

De Apercu Mono is een monospace lettertype dat in 2010 is uitgegeven door Colophon. Het is de monospace variant van de gewone Apercu. Dit lettertype laat zien dat niet alle monospace lettertypes er hetzelfde uit hoeven te zien. Apercu Mono zit vol met unieke en eigenzinnige kenmerken.

Download lettertype Apercu


GT Pressura Mono_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

4. GT Pressura Mono

De GT Pressura Mono is een versmald sans-serif lettertype dat is ontworpen door Marc Kappeler en Dominik Huber. De letter werd uitgebracht via Grili Type in 2012 en is de monospaced “neef” van de GT Pressura.

Download lettertype GT Pressura Mono


Maison Mono_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

5. Maison Mono

De Maison Mono is de monospace-variant van de letter Maison. Maison Mono is ontworpen door de Duitse ontwerper Timo Gasessner en in 2010 uitgegeven door Milieu Grotesque.

Download lettertype Maison Mono


Nitti_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

6. Nitti

De Nitti is een monospace lettertype dat tussen 2008 en 2012 ontworpen is door Pieter van Rosmalen en gepubliceerd is door de Nederlandse gieterij Bold Monday. Het ontwerp van dit lettertype werd beïnvloed door 19-eeuwse grotesquen.

Download lettertype Nitti


Letter Gothic_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

7. Letter Gothic

De Letter Gothic is een monospaced lettertype dat tussen 1956 en 1962 is ontworpen door Roger Roberson. Dit lettertype was oorspronkelijk ontworpen voor  het gebruik in IBM Selectric typmachines. De bogen in bijvoorbeeld de letters b en d maken de Letter Gothic een uitgesproken letter.

Download lettertype Letter Gothic


Anonymous Pro_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

8. Anonymous Pro

De Anonymous Pro is een open-source monospace lettertype uit 2009. Dit lettertype is ontworpen door Mark Simonson, dezelfde man die het populaire Proxima Nova lettertype heeft ontworpen. Opnieuw een letter die goed bruikbaar is voor programmeurs.

Download lettertype Anonymous Pro


Pitch_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

9. Pitch

De Pitch is een monospace egyptienne die is ontworpen door Kris Sowersby en is in 2012 gepubliceerd door Klim Type Foundry. Sowersby omschrijft de Pitch als “een liefdesbrief aan de typemachine”. De zwaardere geschriften zien er minder uit als een typemachine-lettertype en doen meer denken aan de karakteristieke “chocoladeletter” Clarendon.

Download lettertype Pitch


Space Mono_monospaced_lettertypes_fonts_drukwerk_drukwerkmax

10. Space Mono

De Space Mono is een open-source monospace lettertype ontworpen door Colophon Foundry ter gelegenheid van de herstart van Google Fonts in 2016. Het werd gecreëerd als een louter monospace lettertype en combineert zowel grotesque als geometrische invloeden.

Download lettertype Space Mono

Bron: https://www.typewolf.com/top-10-monospaced-fonts

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *