Top 10 Serif lettertypes

Top 10 Serif lettertypes

Na een top 10 overzicht van sans-serif lettertypes hebben wij nu een top 10 overzicht van de meest populaire serif lettertypes.

Serif lettertypes (schreefletters) worden vaak gezien als klassiek of traditioneel, waar de sans-serif lettertypes juist worden gezien als modern en hedendaags. Door de fijne details van de serif lettertypes zijn deze vaak minder geschikt voor op het web maar juist geschikt voor in drukwerk.

Serif lettertypes in drukwerk

In drukwerk worden serif lettertypes vaak gebruikt voor grotere hoeveelheden lopende tekst. Door de streepjes aan de uiteindes lezen serif lettertypes namelijk een stuk prettiger dan sans-serif lettertypes. Elk lettertype communiceert een andere uitstraling en gevoel. Jouw keuze voor een bepaalde lettertype is dus belangrijk.

Bekijk hieronder de top 10 populaire serif lettertypes voor designers en laat je inspireren!

Top 10 serif lettertypes

caslon serif lettertypes drukwerkmax

1. Caslon

Caslon is een serif lettertype dat oorspronkelijk is ontworpen in 1722 door William Caslon. Er wordt vaak gezegd: “Weet je niet weet welk lettertype je moet gebruiken, gebruik dan de Caslon”. Het is inspirerend om te zien dat een lettertype afkomstig uit de 18e eeuw en gebruikt is voor de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring nog steeds erg populair is op het web.

Download lettertype Caslon


garamond serif lettertypes drukwerkmax

2. Garamond

Adobe Garamond is ontworpen door Robert Slimbach en in 1989 uitgebracht. Het lettertype Garamond heeft echter een lange geschiedenis die al eeuwen teruggaat. De originele versies zijn gebaseerd op de ontwerpen van Claude Garamond uit de 16e eeuw. Garamond wordt doorgaans gebruikt voor het zetwerk van gedrukte boeken.

Download lettertype Garamond


freight text serif lettertypes drukwerkmax

3. Freigt Text

Freight Text is een serif lettertype ontworpen door Joshua Darden en gepubliceerd bij GarageFonts in 2015. Freight is een extreem veelzijdige lettertype dat beschikbaar is in verschillende uitvoeringen en daarmee geschikt voor een breed scala aan typografische uitdagingen.

Download lettertype Freight Tekst


tiempos text serif lettertypes drukwerkmax

4. Tiempos Text

Tiempos Text is een serif lettertype dat is ontworpen door de Nieuw-Zeelandse ontwerper Kris Sowersby. Het begon als een afgeleide van de Galaxie Copernicus, maar werd later zijn eigen ‘familie’. Het ontwerp van dit lettertype werd sterk beïnvloed door de Times New Roman, vooral in de cursieve variant.

Download Tiempos Tekst


minion serif lettertypes drukwerkmax

5. Minion

Minion is een traditionele schreefletter uit de Adobe-collectie dat is ontworpen door Robert Slimbach en in 1990 is uitgebracht. Het ontwerp van Minion werd geïnspireerd op klassieke lettertypes van de late Renaissance. In de typografie-bijbel “The Elements of Typographic Style” gebruikt Robert Bringhurst de serif lettertype Minion voor de bodytekst.

Download lettertype Minion


calluna serif lettertypes drukwerkmax

6. Callluna

Calluna is een serif lettertype dat is ontworpen door de Nederlandse ontwerper Jos Buivenga en in 2009 is uitgebracht. Culluna heeft een aantal interessante eigenschappen waarmee het zich onderscheidt van andere serif lettertypes. Een voorbeeld is de helling van de schreven op de p en q. De cursief heeft meer een vloeiende, kalligrafische uitstraling.

Download lettertype Calluna


gt sectra serif lettertypes drukwerkmax

7. GT Sectra

GT Sectra is een kalligrafische serif lettertype dat is ontworpen door Marc Kappeler, Dominik Huber en Noël Leu en werd in 2014 uitgebracht bij Grilli Type. Het ontwerp combineert het vloeiende van een brede beitelpen met de scherpte van een scalpelmes.

Download lettertype GT Sectra


ff tisa serif lettertypes drukwerkmax

8. FF Tisa

FF Tisa is een serif lettertype dat in 2006 is ontworpen door de Sloveense ontwerper Mitja Miklavčič. Dit lettertype werd in 2008 beschikbaar gesteld via FontFont. FF Tisa heeft een grote x-hoogte die het uitstekend leesbaar maakt. Dit lettertype is daarom erg geschikt bij grote hoeveelheden lopende tekst.

Download lettertype FF Tisa


plantin serif lettertypes drukwerkmax

9. Plantin

Plantin is een serif lettertype dat oorspronkelijk in 1913 is ontworpen door Fritz Stelzer en Frank Hinman Pierpont. Het ontwerp is gebaseerd op een 16e-eeuwse lettertype van Robert Granjon en vernoemd naar de Renaissance-boekdrukker Christoffel Plantijn. De Plantin was een van de belangrijkste inspiratiebronnen voor de Times New Roman.

Download lettertype Plantin


stanley serif lettertypes drukwerkmax

10. Stanley

Stanley is een serif lettertype dat is ontworpen door Ludovic Balland en in 2012 is uitgebracht door de Zwitserse gieterij Optimo. Het ontwerp werd geïnspireerd door de Times New Roman en is tevens vernoemd naar de maker van dit lettertype: Stanley Morison. Stanley is verkrijgbaar in een postergewicht met kenmerkende driehoekige serifs, die op dit moment erg populair zijn bij grafisch ontwerpers.

Download lettertype Stanley

Bron: https://www.typewolf.com/top-10-serif-fonts

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
W J

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *