Vijf ontwerptips voor niet-ontwerpers

Vijf ontwerptips voor niet-ontwerpers

Ontwerpen is helemaal niet moeilijk! Zolang je maar weet wat je doet en je daarbij het overzicht in jouw ontwerp behoudt. Ben jij geen ontwerper van huis uit, maar waag je je wel aan een grafische uitdaging? Lees dan onderstaande ontwerptips en maak een verpletterend design!

1) Maak het niet te ingewikkeld
Ben je geen geschoolde ontwerper, maar wil je toch zelf een flyer of folder maken? Begin dan rustig en bouw langzaam een ontwerp op. Hoe meer elementen gebruikt worden, hoe moeilijker het is om orde te scheppen in de chaos.

Je begint bijvoorbeeld rustig door eerst te starten met de benodigde tekst. Plaats tekstvakken in een nieuw opmaakdocument en kijk vanuit dit punt naar de ruimte die je overhoudt voor het grafische onderdeel van jouw design.

drukwerkmax-ontwerptips-fonts

2) Neem af en toe afstand
Neem na elke grote ingreep die je doet altijd even afstand van je ontwerp. Ga met je stoel een stuk naar achter en probeer je ontwerp te bekijken als iemand die het voor de eerste keer ziet. Zo zie je sneller of de aanpassing het ontwerp ten goede komt. Het kan ook verfrissend werken om het ontwerp tijdelijk opzij te leggen.

3) Gebruik een vast kleurenpalet
Bepaal een vast kleurenpalet van twee tot vijf kleuren. Zorg ervoor dat het kleuren zijn die bij elkaar passen en laat ook kleuren van logo’s terugkomen. Zo bewaar je de balans in het ontwerp. Dit zijn een aantal paletten waar wij weg van zijn:

drukwerkmax-ontwerptips-palet1

drukwerkmax-ontwerptips-palet2

drukwerkmax-ontwerptips-palet3

(Met dank aan DaWanda.com)

4) Zorg voor een prettige leeservaring
Het is afhankelijk van het product, maar voor iedereen moet de lettertype prettig leesbaar zijn. Gebruik nooit meer dan drie lettertypes door elkaar en wees voorzichtig met combinaties. Houd vooral het einddoel in je achterhoofd en deel tekstvakken duidelijk in.

5) Wees niet bang voor wit
Last but not least: wees niet bang voor wit! Prop het ontwerp niet vol, witruimtes kunnen juist rust geven en het lezen prettig maken. Zorg dat de aandacht naar de juiste plekken getrokken wordt. De ontwerpen hieronder zijn hier een goed voorbeeld van:

drukwerkmax-ontwerptips-wit1

drukwerkmax-ontwerptips-wit3

Extra tip:
Controleer altijd of je boodschap duidelijk is. Converteert het ontwerp naar jouw doel? Dan heb je het perfecte design in handen. Is dit niet het geval, dan is het raadzaam te zoeken naar verbeteringen.

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door
Wanita Jharap

Marketeer bij DrukwerkMAX

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *