Vintage Lettering

Vintage Lettering

Vintage Lettering is hot. Maar wat is het eigenlijk? Kort gezegd komt het neer op de manier, waarop eind 19e / begin 20e eeuw werd omgegaan met typografie. Groots, meeslepend, sierlijk, opvallend en onmiskenbaar nostalgisch. Wil je je laten inspireren door deze stijl? Het begint met kijken, kijken, kijken. We helpen je graag een beetje op weg met een tweetal inspiratiebronnen.

Gebouwen

In veel Amerikaanse speelfilms komen ze voor: motels. Wellicht ben je er zelf geweest en heb je ze gezien, want opvallend zijn ze zeker, met die grote borden langs de weg. Typisch Amerikaans, maar wij Nederlanders kunnen er ook wat van! Iets meer ingehouden, maar zeker niet minder fraai. Prachtige voorbeelden zijn Cineac in Amsterdam en de fabriek van Van Nelle in Rotterdam.

Van Nelle Fabriek, Rotterdam

In veel oude wijken kom je ze nog tegen, hoewel de tand des tijds er vaak flink aan heeft zitten knagen: geschilderde reclames op muren. Vandaar onze inspirerende top-tip: kijk eens wat vaker om je heen, en dan met name één of twee etages boven de etalages: daar is veel prachtigs te zien.

Boekomslagen

Ver voor de tijd van digitale zetsystemen en dtp was de grafische wereld het domein van lood, koper, linoleum en hout. De lopende tekst in boeken bestond uit loodzetsel, de omslagen werden veelal gedrukt aan de hand van een prachtige grafische illustratie vanaf een kopergravure of een houtsnede. Later kwam daar linoleum bij; velen zullen zich dit nog wel herinneren van de tekenlessen op de middelbare school. De tijdgeest is hier nog altijd goed aan af te lezen. Daarmee zijn deze omslagen een prachtige inspiratiebron van pure retro.

Reproduktie Museum Meermanno
Foto:Frank Jansen

Omslag door Jan Toorop.
Foto: At van der Velde

Wil je het eens van dichtbij bekijken? In het Museum Meermanno in Den Haag loopt momenteel een tentoonstelling: De Bijzondere Band: Art Nouveau-boeken van Dijsselhof, Lion Cachet en Nieuwenhuis. Nog te zien tot 23 juni 2019.

 

Als uitsmijter staan hieronder nog een paar schitterende voorbeelden van vintage lettering.

Ingang Parijse metro; foto: Bellomonte

Gebouw van Bauhaus in Dessau; foto: Sandra Smallenburg

 

Foto Sky Ranch Motel: Steve Fitch // TravelAndLeisure.com

 

 

 

 

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *