Waarom kiest 42% procent van de wereldbevolking blauw als favoriete kleur?

Waarom kiest 42% procent van de wereldbevolking blauw als favoriete kleur?

Vraag een willekeurige voorbijganger wat zijn of haar favoriete kleur is en grote kans dat diegene blauw antwoordt. Veel verschillende kleuren worden over het algemeen positief ervaren, maar hoe komt het dat blauw het vaakst als favoriet wordt aangewezen?

Als eerst is het interessant om te weten dat bijna evenveel mannen als vrouwen de kleur blauw uitkiezen. Blauw is erg neutraal en spreekt iedereen aan. Daarbij wordt het door veel mensen geassocieerd met betrouwbaarheid, afhankelijkheid en betrokkenheid.

Een andere grote reden is dat blauw een constante is in onze leven. Dit komt vooral door de natuur. Twee elementen ervaren wij als blauw: lucht en water. De kleur roept ons tot rust en laat daarbij stoffen met een kalmerende werking in het lichaam vrij. Niet alle tinten blauw zijn overigens rustgevend. Een aantal geven juist een dramatisch, dynamisch en opwindend effect.

Hoewel een overmatig gebruik van blauw als koud of onverschillig kan overkomen, kiezen de meeste mensen toch voor blauw als favoriete kleur. De betrouwbaarheid, stabiliteit en ook herkenbaarheid uit de natuur geeft ons een veilig gevoel. Wellicht grijpen we in moeilijke tijden graag terug naar deze comfortabele veiligheid.

drukwerkmax-blauw

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *