Wat vieren we eigenlijk met Halloween?

Wat vieren we eigenlijk met Halloween?

Elk jaar vieren de meeste mensen Halloween. De dag waarop we kunnen gaan griezelen en kinderen langs de deuren gaan om snoep op te halen. Maar waar komt dit feest vandaan en waarom wordt het gevierd? Wij delen het met je in ons blog!

Halloween wordt ook wel All Hallows’ Eve genoemd en betekent Allerheiligenavond. Dit is de avond voor Allerheiligen dat gevierd wordt op 1 november. Volgens de Keltische kalender begon op 1 november het nieuwe jaar. Op Allerheiligen worden alle heiligen van de rooms-katholieke kerk herdacht. Op 2 november herdenkt men alle gelovige gestorvenen. De geesten die uit dode mensen zouden oprijzen, werden aangetrokken door voedsel voor de deuren neer te leggen. Halloween is dus een feest waar de gelovige doden worden herdacht!

Hoe werd Halloween gevierd?

De voorbereidingen voor de twee dagen Allerheiligen en Allerzielen vindt plaats op Allerheiligenavond, oftewel op Halloween. Op deze dag bezocht men de kerkhof en werden er kaarsen gebrand. De pompoenen werden destijds gebruikt om het huis mee te vieren. Om boze geesten af te weren werden er maskers gedragen.

halloween vroeger

Halloween nu

In de loop der tijd is er veel veranderd aan de manier waarop Halloween wordt gevierd. Halloween wordt steeds meer gezien als een kinderfeest; een feest waar mensen en kinderen zich als spoken verkleden en kinderen met pompoenenlantaren langs de deuren gaan om snoep op te halen (trick of treat). Het Halloween-feest wordt steeds populairder in Nederland. Zo zijn er diverse pretparken die Halloween uitgebreid vieren en worden er steeds meer kinderfeesten georganiseerd.

Hoe vier jij vandaag Halloween? Laat het ons weten!

pompoenen huis halloween

Volgend artikel:
Previous Post:
Dit artikel is geschreven door

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *